За здравето на зъбите и венците: подходяща диета плюс билки

Билки за здрави зъби и венциПосещението при зъболекар не е нито приятно, нито евтино. Защо тогава не опитаме нещо друго – поне в някои случаи може да ни спести неприятните изживявания и цялата сметка. С прилагането на определени промени в диетата плюс някои билки, зъбите ни могат да станат по-здрави. Ако спазваме правилата на добрата орална хигиена и добавим някои не толкова популярни, но ефективни, естествени методи, тревожните проблеми със зъбите и венците могат да бъдат разрешени без да се налага да бъркаме дълбоко в джоба си.

 

Изборът на правилната диета - за здрави зъби

Здравословната диета е първата стъпка срещу заболяванията на венците и загниването на зъбите. Минералите като калций и силиций са жизнено важни за възстановяването и повторното изграждане на зъбната структура. Билките хвощ и коприва са отлични източници на силиций.

Витамините С, D и К също са важни за здравето на венците и зъбите. Витамин С помага за поддържането на колагена във венците. Дефицитът на този витамин води до чувствителни венци, податливи на бактерии, което от своя страна води до парадонтит и загуба на зъби. От храните, които ще ни помогнат да почистим създаващата проблеми плака, е добре да се фокусираме върху по-хрупкавите – целина, маруля, както и семена. Сусамовите семена са особено полезни за здрави зъби. Богати на калций, те помагат за поддържането на костите около венците и зъбите. Накисването, изсушаването и стриването на семената увеличава възможността на организма да усвои хранителните вещества в тях.

Безопасните подсладители, които няма да предизвикат кариес, са стевия и ксилитол.

Препоръчително е да ограничим и храните, предизвикващи киселини – кафе, шоколад, газирани напитки и месо.

 

Натурални лекове при проблеми със зъбите

• Плодът амла

Ако зъбите ни са разклатени, можем да вземем мерки като разтворим 1 ч.л. амла на прах с 1 чаша вода. Веднъж дневно трябва да изплакваме устата си с тази смес, като избягваме да се храним и пием течности поне един час след това.

• Зъбен прах

- 3 части дъбова кора

- 6 части корен от черен оман

- 3 части корен от хвощ

- 1 част лобелия

- 1 част карамфил

- 3 части мента

С тези съставки можем да си приготвим истински мощно лекарство, което да стегне разхлабените зъби и да излекува инфекциите по венците. Редовното миене на зъбите с този прах ще ни помогне да поддържаме здравето на цялата си уста.

При по-тежки дентални проблеми прахообразното лекарство може да се нанася между устните и венците и да се оставя да престои там цяла нощ шест пъти в седмицата или докато проблемът не се разреши.

Важно е да се знае, че пастите за зъби, включително натуралните и тези без съдържание на флуорид, съдържат глицерин, който обвива зъбите и възпрепятства реминерализацията им. С времето това отслабва зъбите и води до кариес и потъмняване на емайла. Содата за хляб и солта са безопасни алтернативи в такива случаи.

 

• Жабурене с олио

С помощта на олио можем да почистим дълбоко зъбите и венците си. Първото нещо, което трябва да правим сутрин преди да си измием зъбите и преди да ядем и пием каквото и да било, е да жабури устата с 1 с.л. слънчогледово или сусамово олио. Сипваме олиото в устата, повдигаме брадичката и започваме бавно да жабуркаме зъбите в продължение на 10 още по-добре 20 минути. Мерило за постигнат ефект е когато олиото стане на тънка бяла пяна.

Билкарите отдавна препоръчват определени растения и масла за подсилването на зъбите и венците и лечението на различни дентални състояния и болести. Като комбинираме мъдростта и опита на традиционната медицина с подходяща диета, ще можем по-рядко да посещаваме своя стоматолог.

Източник: zdrave.bg