Pinlay системи - изграждане на зъб

Много често в нашата практика сме чували от пациенти следното изречение "Изградиха ми зъба с винтче в корена и цимент. След това го изпилиха и му сложиха коронка, но няма и година - две и тя падна. Защо?"

Отговорът на подобен искрен въпрос най-често е неправилно проведено лечение и изработена конструкция.

Факти, проблеми и решения

Силно разрушени зъби трябва да бъдат изградени и "облечени" в неподвижни конструкции, били те единични коронки или мостови. Масово с цел бързина, малък разход на скъпи материали, подобни случаи се лекуват, като зъба се девитализира (умъртвява) и в напълнения с каналопълнежно средство канал се поставя щифт, и остатъчния дефект се възстановява с фото, химиополимер или амалгама. Впоследствие, последният бива изпилен и "облечен" в корона или включен в мостова конструкция.

До тук всичко звучи добре, откъде тогава идват проблема и страданията на пациента? Отговорът се дава бързо и просто след като отстраним клатещата се корона (мост) или огледаме добре мястото, където е била конструкцията. В първия случай виждаме клатещо се пънче, което се държи единствено на щифта. Във втория пънчето е отпаднало, заедно с щифта от корена на зъба.

Всичко това защото:

  • недобре сложен щифт (много плитко, лошо избран по размери, некачествено циментиран)
  • материалът, с който е възстановен зъба и след това изпилен на пънче е наложен върху мокро оперативно поле и не се е "залепил" добре към тъканите. Причина - наличието на слюнка и лошото й отстраняване
  • при фотополимерни възстановявания материалът се е свил по посока на фотополимеризационната лампа, като се е отлепил от зъбната тъкан.
  • недобре почистен щифт и фото-химиополимерът не се е "залепил" добре
  • различен коефициент на топлинно разширение, модул на еластичност и състав между щифта и възстановяващия материал

Прости и разумни решения в подобни случаи:

  • пънчето и щифта да са едно единно цяло (от един материал)
  • да се циментират в зъба (корена) с керамични или гласйономерни цименти, невлияещи се впоследствие от оралните течности
  • изработване на пинлея в лабораторни условия върху модел от твърд гипс, отлят по отпечатък, взет от зъба. Това гарантира голяма точност
  • циментиране на короната или моста със същите съвременни керамични и глас-йономер цименти

Изработването на пробни конструкции е традиция в практиката на д-р Марков.Информацията е с опознавателна цел. Тя е поднесена сбито и непълно.

Нашият съвет: при желание за повече информация използвайте най-удобрия за вас начин, но не забравяйте, че личния ви контакт с д-р Иван Марков е най-доброто решение.