Гранулом, периодонтит (остър и хроничен). Лечение

Периодонтитът е опасно възпаление на тъканта около корена на зъба. Заболяването се предизвиква от различни микроорганизми попаднали в тъканта заобикаляща зъбния корен. Появява се от кариесни усложнения, лошо лекувани зъби с недобре обработени и незапълнени коренови канали, зъбна травма или алергична реакция към някои медикаменти . В резултат на това възпалителният процес от вътрешността на зъба преминава в зоната на периодонта - пространството между зъба и костта. При него възпалителният процес се разпространява не само върху тъканта на зъбите, но и върху костта около корените им.

Често пациентите отиват при зъболекаря когато възпалението е напреднало и възпалената тъкан и зъба не могат да бъдат излекувани, тогава изваждането на зъба е единственото възможно лечение. Острата болка в зъба, неговата подвижност и разпространението на възпалението към съседните зъби нарушава процеса на дъвчене и може да доведе до отказ от храна. Това създава допълнителна тежест върху стомашно - чревния тракт и може да доведе до много други заболявания.

Периодонтитът може да се раздели на две групи - остър и хроничен:

Остър периодонтит - чувствителността е постоянна и се усилва нощем. При докосване на зъба или хранене се проявява с рязка и силна болка.

Остър гноен перодонтит - предизвиква пулсираща болка с леки затихвания, зъба е подвижен. Лицето от засегнатата страна е подпухнало, венците са възпалени (подути или зачервени), усеща неприятен дъх, телесната температура е повишена и се наблюдават увеличени лимфни възли чувствителни при допир.
При ненавременно лечение на гнойния периодонтит гнойта стопява костта по своя път ,увеличава се нейното количество и усложненията могат да бъдат абсцес или остеомиелит на челюстта. Последиците могат да бъдат много сериозни - сепсис или фатален изход.

Хроничен периодонтит (гранулом) - често хроничния периодонтит протича безсимптомно, въпреки че е възможно да има лека болка при докосване или хранене. На венците понякога се появява малък отвор (фистула- пъпчица в зоната на върха на корена) и при изтичане на гной процесът се връща в скрита фаза.. На определен етап може да настъпи обостряне на възпалението и процесът да се изрази с клинична картина, характерна за острите периодонтити.

Усложненията могат да бъдат абсцес или остеомиелит на челюстта и последиците могат да бъдат много сериозни - сепсис или фатален изход.

Терапевтично лечение

  • почистване на кореновите канали
  • оформяне на достъп и разширяване на каналите
  • дезинфекция
  • херметическо запечатване с инертен материал
    (виж Ендодонтия)

Хирургично лечение

Информацията има пояснителен характер. Тя е поднесена сбито и непълно.

Нашият съвет: питайте без да се притеснявате. Използвайте най-удобрия за вас начин, но не забравяйте, че личния ви контакт с д-р Иван Марков е най-доброто решение.